På denne side er der rigtig mange gode ideer - både til os i Horbelevkoret - og alle andre gode sangere -
fra musikpædagog Christina Dahl, som sender disse artikler ud til glæde for alle sanginteresserede .

Sangpædagogens drøm med SYNG BEDRE ----

 

 


Drømmen med Syng bedre er et sted, hvor du kan finde viden om sang, uafhængigt af hvor du befinder dig, hvad tid det er på døgnet og hvordan din økonomi ser ud.

Jeg arbejder på at bygge og udbygge en side, som har blogindlæg og artikler om sang, en række sangøvelser til forskellige udfordringer, sangkurser i forskellige former, en levende sangbrevkasse og oplysninger om og links til sider og arrangementer, som er relevant for dig, der synger. Når jeg siger ’uafhængigt af, hvordan din økonomi ser ud’ mener jeg, at noget er gratis og noget koster penge. Det er helt ok ’bare’ at læse med – og jeg elsker at møde jer på kurserne.

Jeg laver Syng bedre – fordi jeg ikke kan lade være. Jeg laver den også, fordi sang er blevet alt for fjernt i vores daglige liv, og sådan skal det ikke være. Sang er for vigtigt for os som mennesker og for os i fællesskaber til, at vi kun skal synge ved særlige lejligheder. Der er en debat i gang om, hvad det gør ved børns måde at synge på. Men de voksne bliver også berørt, det har jeg skrevet om her, hvis du har lyst til at læse med.

Jeg håber og tror, at du kan bruge siden og at I vil fortsætte med at stille gode spørgsmål og komme med ideer. Mange af de ting jeg nævner, er der allerede (tjek lige det nyeste spørgsmål i brevkassen) og mere kommer til.

Syng bedre skal være en levende side, bygget op af levende mennesker.

-------------------

 

Filosofien bag

Jeg har undervist i sang i 17 år og selv sunget meget længere. (du kan læse mere her) Og når jeg tænker over alle de år, begynder en metode at tegne sig. Den er ret enkel og samtidig ret omfattende.

Helt enkelt mener jeg, at god sang kræver: 

·      At du mestrer det tekniske og musikteoretiske håndværk i at synge

·      At du mestrer din psyke og din egen modstand

·      At du kan sætte dig selv og dine evner i flow og lade musikken flyde

 

Min metode går ud på at integrere de to første punkter for at kunne frigøre dig til at være i musikken. Altså at blive helt bevidst om, hvor ofte din psyke sætter stopklodser op for udviklingen af din sangmæssige håndværk og lære at håndtere det.

  • Det er ikke svært at lære at trække vejret ordentligt for at synge, så du kan holde de lange linjer. Men hvis dit hoved samtidig fortæller dig, at det kan du ikke, fordi sådan og sådan, ja så bliver det svært.
  • Det er heller ikke (meget) svært at lære at synge høje toner med god klang, rent sangteknisk. Men igen, hvis dit hoved fortæller dig, at det kan du ikke og at det lyder dårligt, når du forsøger, ja så bliver det meget svært, nærmest umuligt.

Har du styr på, hvordan din stemme og krop fungerer rent teknisk og hvordan præstationspsykologi fungerer i netop dit hoved, og arbejder du med at mestre disse ting – så kan du være i musikken og synge sangene, som du synes de skal være.

Som jeg sagde i starten: ret enkelt og ret omfattende. Det er en fantastisk rejse at begive sig ud på og at være på. Du bliver klogere både på din krop og din hjerne.

Alt hvad jeg skriver om sang og alle mine kurser er bygget op over den tankegang. Det er også derfor jeg ikke helt ved, hvad jeg skal svare, når folk spørger hvilken genre jeg underviser i. For som du kan se, sætter jeg ind et helt andet sted.

 -------------------

 

 

Mange hilsner Christina

 

 

PPS: Hvis du kender nogen, som du synes skulle læse med på nyhedsbrevet, så send meget gerne videre.

 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Januar 2016

Hej med dig

Jeg lovede nye videoer med sangøvelser i det nye år - og den slags er det jo bare at komme igang med. Så here goes:

3 nye videoer er klar. Nogle af øvelserne kender du nok i forvejen, så jeg har gjort noget ud af at forklare, hvorfor du skal lave dem, hvad de gør godt for og hvor meget du skal lave dem. Det bliver hurtigt lidt nørdet, det her med sangøvelser, men formålet er jo at stille skarpt på lige præcis én teknisk udfordring, så du ikke samtidig skal håndtere tekst og musikalsk udtryk. Og husk: øvelser er en station på vejen til at blive en bedre sanger, men det er altså ikke endemålet…

….

Den første er en helt enkel øvelse til at få vækket dine mavemuskler og gjort dem fleksible, så de er klar til at hjælpe dig med støttearbejdet. Den kan du finde her.

Den næste handler om artikulation, altså tydelig tekstudtale. Er du korsanger, så vil jeg næsten tro, at du ofte hører om det ;-) Og det er altså vigtigt, at du kan udtale tekst tydeligt og forståeligt, det er jo det, der er det særlige ved sang: at vi har en tekst vi skal formidle. Og udfordringen er ikke mindre som solist. Du finder øvelsen her.

Den sidste video i denne omgang er for de mere viderekomne, her skal du helst have det med holdning, vejrtrækning og støtte rimeligt på plads. Det handler om klangdannelse og mere specifikt om at træne løftet af den bløde gane, som er en stor del af grundlaget for en mere klassisk klang. (Ok, nu blev det nørdet). Er det noget du har lyst til at eksperimentere med, så finder du den øvelse her

…..

 

Tak for de mange hilsner i forbindelse med min baby på vej - det er da lige til at blive glad af :-) Husk nu, at Syng Bedre ikke lukker ned af den årsag - dog holder jeg i en periode sidst på foråret kursuspause. Du kan finde vinterens og forårets muligheder lige her. Næste (og forårets eneste) kurser i Århus er heldagskursus 27/2 og fyraftenskursus 31/3

…..

Det var alt fra mig i dag - jeg vil vende tilbage til mine videooptagelser. Har du en god ide til en øvelse eller til noget, som du gerne vil have jeg kommer med en øvelse til, så send mig en mail.

 

Mange hilsner Christina

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musikalsk udtryk - november 2015

Hej med dig

Det her plejer jo at handle om sangteknik - sidst nørdede jeg f.eks. i den grad om, hvordan det fungerer med sang og vejrtrækning. Men i går var jeg ude og lave korworkshop med et rigtig godt kor i Odense. De har styr på deres teknik, så vi gik ret hurtigt over til at tale om intentionen med musikken. Hvad vil vi udtrykke og hvordan får vi det frem? Er det dirigentens ansvar alene, og hvis ikke (jeg mener det er fælles ansvar), hvordan når man så frem til det musikalske udtryk? 

Et kor er ikke et demokrati. Meget af det organisatoriske rundt om kan og bør vel være demokratisk, men når vi er fremme ved musikken, så er det dirigenten der sætter kursen. I sidste ende er det hende/ham, der står for at forme musikken og for meget diskussion betyder ofte, at musikken lider. Det er ikke en styrke for musikken at finde en fællesnævner. Det udsagn kan være provokerende i vores lighedssamfund. For hvad er så din rolle? 


Det kan være svært helt at sætte fingeren på, men her er et bud: At dirigenten sætter kursen, frisætter ikke den enkelte sanger for at være til stede i musikken og være et godt "værktøj" for dirigenten. For det er jo det vi er som korsangere: gode og fleksible værktøjer, der hver især er vigtige brikker i at forløse musikkens magi. Vi skal ville noget med musikken, vi skal forstå vores stemme og dens opgave i helheden og så skal vi være teknisk fleksible nok til at kunne udføre det, dirigenten beder om. Hvis vi blot udfører det, der står i noderne og f.eks. synger kraftigt, fordi der står forte, ja så udebliver det magiske. Der skal sjæl og hjerteblod på bordet, for at det der særlige sker. Og dirigenten kan ikke trække det alene. Den gode dirigent sætter kursen, inspirerer og demonstrerer - men musik er et fælles anliggende. 

Måske er I i gang med julerepertoiret i dit kor? Så kig lige på det igen og find forskellene på sangene. Der er stor forskel på Ding dong merrily on high og Dejlig er jorden. Energi og inderlighed er jo to forskellige grundfølelser, som du selv skal finde frem. 

Tager du din rolle på dig, vil jeg garantere, at jeres musikalske oplevelse bliver endnu større :-)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

…..

 

 

EFterårshilsen om TRÆER

Hej med dig

Åh, så blev det endelig smukt efterårsvejr med bid i luften, blå himmel og skønne farver på træerne. 

Jeg tænker en del på træer for tiden. Både fordi de er ret synlige med alle de smukke farver og fordi de er så god en analogi på hvordan du udvikler dig som sanger. Rødder, stamme og grene - alt sammen skal være sundt for at give smukke blade, blomster og frugt. Og tja, ligesom træers frugter er vidt forskellige - tænk bare på blommer, kastanjer og æbler - så er sangstemmer det også. Heldigvis for det, det er jo det, der gør det interessant, vores forskellighed. 

Så din sangudvikling handler i høj grad om at blive den bedst mulige udgave af det træ du nu er. Nogle gange vil man måske hellere lyde som noget andet end det man er - være mere rå i lyden eller være tenor når man egentlig er bas - men ligesom et æbletræ heller ikke kan lave kastanjer, så er der altså også nogle sange og stilarter, der egner sig bedre for din stemme end andre. Det gør dig ikke dårlig, men bare til - et æbletræ ;-) Din opgave er at lave de allerbedste æbler og den allerbedste version af din stemme.

……..

 

Måske kan du huske at jeg før sommeren gik i gang med en træmodel for Syng Bedre for at illustrere de forskellige udviklingstrin man går igennem som sanger? Hvis ikke kan du læse beskrivelsen her: Den sunde sangudvikling

Jeg er ved at lave en form for ressourcesider til hvert trin, altså en guide til hvordan du finder de ting der er relevante for dig på Syng Bedre, hvis du er på et bestemt trin. Foreløbig er trin 1 - spiren, klar. Den kan du se her

Måske er det dig - og måske er det en du kender. Så må du rigtig gerne sende dem et link til siden :-)

…….

Lige par ord til om træer. Det er ikke mine, men et gruk af Piet Hein. Kort og præcist.

Gro i ro

Lær af træer

Tja, så fint kan det siges.

Det var alt for idag - rigtig god dag til dig.

Mange hilsner Christina

 

PS: Efterårets sidste fyraftenskursus er om en lille måned, torsdag d. 22/10 kl. 16-19. Der er kun 4 pladser tilbage, skal du have en af dem? Læs mere her.

 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- Om Randregister --- 21. september 15

KONTAKT-INFOKnæk i stemmen – hvad er et randregister?

Forleden havde jeg en lille gruppe dejlige mennesker på besøg i mit sanglokale til en hel undervisningsdag med sang. Vi kom godt omkring og snakkede en hel del om det her med stemmeregistre og knæk i stemmen. Hvilke udfordringer man hver især oplever, hvordan man får det til at virke og hvilke musikalske valg man træffer undervejs.

Undervejs gik det op for mig, at det er et af de emner, som bare er meget nemmere at arbejde med, når vi i samme lokale. For der er så mange hvis’er og men’er – men vi giver det et skud her alligevel :-)

Det med de registre og knæk i stemmen. Det er på sin vis den store lyserøde elefant i rummet når vi synger. For rigtig mange, særligt kvinder og særligt alter, oplever jo, at midt i stemmen, så er der et knæk. Og går du højere op, ja så er der ingenting. Eller en lillebitte tynd stemme. Og mærkeligt nok snakker vi ikke rigtig om det, selvom flertallet har det sådan, den her fornemmelse af, at man har 2 sangstemmer. Jeg tror det er fordi, det hurtigt bliver temmelig indviklet at forklare – og så lader vi være. 

Men derfor er den der jo stadigvæk, den lyserøde elefant. Så du skal have en forklaring på, hvad det overordnet handler om. Jeg har derfor lavet en video, hvor jeg demonstrerer randregisteret eller den lyse del af stemmen. Hvad det er og hvordan du kan få hul på det, hvis stemmen slet ikke vil derop. Jeg ville elske at kunne lave en video med den hele og fulde forklaring, som du straks kunne omsætte til øvelser. Men den forklaring findes ikke, ikke sådan at den matcher alle. Så jeg håber, at du kan bruge de input der er i videoen og samtidig bruge din sunde fornuft og mærke efter, om det også holder for netop dig. Du kan se videoen her.

 

Rigtig god øvelyst! Christina Holm Dahl

Kærlig hilsen Christina

 

 

 
 
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 

Sangpædagogens hilsen august 2015

De fleste af os, der synger, kender til, at nogle dage fungerer det bare bedre end andre. Og det kan være en udfordring ikke at lade sig påvirke af det. Altså at blive i dårligt humør, hvis stemmen ikke lige makker ret og bare droppe det for den dag. Det duer jo bare ikke, hvis du skal optræde for nogen. Og i det hele taget er det lidt ærgerligt at give dine følelser så meget magt over din sang. Det er faktisk ikke så svært at tage kontrollen over din stemme. Der er 3 elementer i det: Vid, vov og gør!

I sidste uge skrev jeg om hvordan en god sanger ved, vover og gør noget med sin stemme (du kan læse blogindlægget her)

I dag tænkte jeg, at du skulle have en video om, hvad der så sker, hvis der ikke er balance mellem de ting. I videoen fortæller jeg om forskellige udfordringer du kan møde som sanger og hvordan vide, vove og gøre har betydning for at løse problemerne. Du kan se den lige her.

……

 

Og noget helt andet - som alligevel har noget med det at gøre: Alt for ofte hører jeg folk spørge om de er blevet for gamle til at synge. Jeg ved det jo ikke, men jeg tror det ikke. Forudsætningerne er bare nogle andre når man er 55+Det har jeg skrevet mere om her.

…….

MAJ hilsen 2015 fra Christina - med mange gode links

 

 
   
 
 
 
 
 
 
 

Forleden var jeg del i en god snak mellem fritidssangere og sanglærere. En fritidssanger havde spurgt om hjælp til en bestemt teknisk udfordring i en bestemt sang og fik masser af gode svar, herunder konkrete og præcise øvelser. Syntes sanglærerne. Der var bare det ved det, at fritidssangeren ikke forstod sanglærernes svar. Det blev lynhurtigt meget indviklet og fagnørdet. En anden fritidssanger foreslog hende helt enkelt at sætte sangen ned, så det tekniske problem gik væk af sig selv. En oplagt løsning, kunne man synes. Jeg var med på sidelinjen og det var superinteressant at følge snakken.

Det fik mig efterfølgende til at tænke over hvad sangundervisning egentlig er for en størrelse. For hvorfor gør vi det så indviklet, vi sanglærere?Hvad er det med alle de sangøvelser med sære lyde og skalaer op og ned? Og hvad med musikken, den gode sang, hvor er den henne i alt det? Hvis du også overvejer det, så prøv at læse med her

……

Og nu noget helt andet:

Måske har du fulgt med i DRs kåring af den mest populære danske sang? DR har holdt afstemning blandt alle de danskere, der havde lyst til at deltage - ret hyggeligt. Du kan se top 10 (inkl. videooptagelser) her

Der er simpelthen så mange smukke og fine sange, som har betydning langt ind i vores liv. Sange vi forbinder med særlige perioder af vores liv, begivenheder eller mennesker vi har kendt. Her er f.eks. første vers af en af dem, der nåede top 10 – ret aktuel i foråret med konfirmationsfester, skoleafslutninger og studentergilder:

Kære linedanser

Kære linedanser, udspændt

ligger foran dig

selve livet

du fik givet

gå nu kun din vej.

 

Du må turde træde ud

hvor dit liv kun er dit

Det briste eller bære må

dette ene skridt.

 

Give fra dig hvad du magter

da ser du

en dag du nåede ud

og danser til himmelens stjerneskud

 

……

Til sidst er her lidt fra de indre linjer i Syng Bedre:

Som du måske ved, har jeg lavet onlinesangkurset Få styr på din sangteknik – som  handler om netop det: at få styr på din grundlæggende sangteknik, så du kan udtrykke det du allerhelst vil i musikken. I foråret har jeg lavet nogle opdateringer på formen, så der nu er mere direkte kontakt og sparring med mig undervejs. Første forløb Få styr på din sangteknik i den nye version er netop afsluttet og det har været rigtig skønt og givende at følge deltagerne lidt tættere end tidligere, så det fortsætter jeg med i de næste omgange. Næste gang du kan være med på onlinekurset Få styr på din sangteknik er efter sommerferien, startdato og præcist indhold fortæller jeg om i næste nyhedsbrev.

 

Det var alt for i dag – pas godt på dig og dine og rigtig god weekend.

Mange hilsner Christina

 

PS: lige om lidt (altså virkelig lige om lidt) runder vi de 1000 læsere! Jeg er overvældet og taknemmelig for tilliden, så det bliver vi nødt til at fejre…. Mere om det, når vi er 1000 (mindst)

 

Forårshilsen 2015 fra Christian Dalhl - Hvad er et interaktivt sangforår ?

Forår i luften – jeg håber du nyder det. Det gør jeg, så meget at jeg har lavet 2 videoer, bl.a. en om at trække vejret!  

Og så den kække overskrift - jamen, denne mail handler en hel del om nye tekniske muligheder i forhold til at lære om sang. Og så lød det sjovt ;-)

 

Jeg har længe haft planer om at skulle lave 5 nye sangvideoer og nu er de klar! I dag får du links til de første to; de handler om god sangholdning og god sangvejrtrækning. Basisstoffet, altså. De varer en 5 minutters tid hver og er sådan helt grundlæggende sangteknik. Det sjove er nemlig, at det ofte er der problemerne ligger, når stemmen ikke helt makker ret.

Du kan se videoerne lige her:

http://syngbedre.dk/en-video-om-kropsholdning-og-sang/

http://syngbedre.dk/en-video-om-vejrtraekning-og-sang/

De tre næste kommer i næste nyhedsbrev (og hvis du ikke vil vente, så klik lidt rundt på www.syngbedre.dk :-) )

……………..

 

Siden sidst har jeg også prøvet at holde webinar om sang, altså et online foredrag. Det lyder meget formelt, det var det nu ikke. Jeg havde fået en masse gode spørgsmål i forvejen og dem svarede jeg på. De, der var med live, kunne også stille spørgsmål undervejs. Der var i alt 38, der kiggede med, enten live eller på den efterfølgende indspilning, som alle tilmeldte fik. En af de tilstedeværende skrev til sidst: ”Tak for gode råd - Har fået fyldt to A4 med diverse noter.. Godt webinar for alle niveauer..  Det er da lige til at blive glad af! Så jeg holder altså et til tirsdag d. 24/3 kl. 20.15 hjemme i din stue (og min). Det varer en times tid og koster ganske gratis.

Du kan læse mere og tilmelde dig lige her: http://syngbedre.dk/event-registration-2-3/

Og kan du ikke lige der, så meld dig bare på alligevel, jeg sender indspilningen ud til de tilmeldte.

………………

 

Noget af det vi snakkede om på webinaret var at mindske slid på stemmen, når du synger. Og det handler om at lade kroppen arbejde, om at vedblive med at være energisk, helt bevidst. Hen mod slutningen af en koncert kan man godt begynde at blive lidt træt og glemme alt det, man måske egentlig godt ved om sund sang. Men det duer ikke, for så sætter sliddet ind.

For mig er den vigtigste opvarmning den fysiske, altså at få min krop godt i gang. Hvis jeg har dårlig tid og skal vælge mellem stemmeopvarmning og fysisk opvarmning, vil jeg altid vælge det sidste. Altså hellere en løbetur op og ned af trapperne end en masse skalaer. Selvfølgelig vil jeg helst have tid til begge dele – men nogen gange er tiden der bare ikke. Minusset ved ikke at nå stemmeopvarmningen er en stemme, der er knap så fleksibel lige i starten. Minusset ved ikke at nå den fysiske opvarmning er, at jeg risikerer at slide stemmen meget hurtigt. Men du må altså ikke springe begge dele over, vel :-) 

………….

 

Forleden kom denne helt forrygende tilbagemelding efter et sangkursus:  Jeg havde glædet mig i lang tid til workshoppen hos Christina Dahl og jeg forlod den helt oppe i skyerne af glæde og overraskelse. Afviklingen af workshoppen foregik meget professionelt og Christina var sublim til at sætter sig ind i workshop-gruppens forskellige stemmer, behov og fordomme om, hvad korrekt sangteknik er. Christina er professionel på et højt niveau med en unik og pædagogisk måde at lære fra sig på. Mine to favoritegenskaber ved Christina er hendes forståelse for videnskaben bag korrekt sangteknik og hendes evne til på fornemt vis at presse workshoppens medlemmer ud i områder, hvor man ikke føler sig sikker, menhvor man lærer mest.

Et stort plus i workshoppen var også, at Christina lod gruppens medlemmer give feedback til hinanden. At høre gruppens meninger gav moralsk boost og et godt perspektiv. Efter kurset sendte Christina en omhyggelig og personlig feedback til mig. Informationen bruger jeg som en guide til, hvad jeg skal arbejde videre med og som 'hjemmearbejde' indtil næste gang, jeg skal til Christinas sangworkshop.

Tak for denne gang. Jeg håber snart vi ses igen.

Hilsen Andreas

 

Så skønt :-) Jeg ved ikke, om Andreas skal med på kursus næste gang, men så skal han til at skynde sig – der er nemlig kun 3 pladser tilbage til heldagskurset lørdag d. 18/4 i Århus. Skal en af dem være din? Det bliver en skøn dag med god tid til den enkelte. Læs meget mere om det her.

………………..

 

Som du måske ved, har jeg også et onlinekursus ’Få styr på din sangteknik’. Det er der efterhånden en hel del, der har fulgt. Nogle har efterlyst at have kontakt med mig undervejs – udover mails – og det har jeg nu endelig fundet en løsning på. Det er det med de webinarer! Så nu laver jeg en version af kurset med webinarer imellem hver af de 4 moduler + en tilknyttet Facebook-gruppe, hvor du også kan spørge løs. Kurset starter 13/4 og prisen med webinarer bliver den samme som ellers – det er da et godt tilbud :-)  Hvis du allerede har taget kurset og gerne vil med på en runde med webinarer, så send mig en mail, så finder vi ud af at få dig koblet på.  

Læs mere om den interaktive version af ’Få styr på din sangteknik’ lige her.

 …………………

 

Nå, nu har jeg igen skrevet en monsterlang mail – men det er fordi der sker så mange spændende ting :-) 

Nu har jeg vist heller ikke mere på hjerte i dag – syng godt!

Mange hilsner Christina

 

PS: Har du set denne skønne artikel om morgensang på arbejdspladsen?

 

 

Sanghilsen februar 2015

Har du nogensinde været inde i en specialbutik, hvor de er fuldstændig passionerede om det, de arbejder med? Det betyder ikke så meget, om det er modeltog, kagetilbehør eller noget helt andet – det er bare det, at de brænder for deres fag. De ved rigtig meget, har meget i butikken og det de ikke har, ved de hvordan du får fat i. Og det allervigtigste er, at de er gavmilde med deres viden. Du ved bare, at de ikke prakker dig noget på, du ikke skal bruge, men at de sætter sig ind i dine behov og hjælper dig med at finde det, du har brug for for at komme videre med din interesse. 

Det er det jeg vil med Syng Bedre. Et sted, hvor du kan komme videre med din interesse for sang. Du kan få mere viden, købe sangkurser og andet der vil gavne din sang, få nogle gode råd og en henvisning.

I sidste uge har jeg f.eks. selv holdt både korworkshops og sangkursus og haft et par soloelever og derudover er jeg ved at vejlede en med at finde en sanglærer i Sorø (fordi der er lidt lang til Århus) og en anden, som er på udkig efter et kor. Og et blogindlæg blev det også til – om hvad der skal til for at kontrollere din stemme. Det skrev jeg efter en korworkshop – men du kan også bruge det, selvom du ikke er korsanger. Du kan læse det lige her.

Jeg har også skrevet om, hvordan man egentlig lærer at synge, fordi jeg ved det optager mange. Det indlæg er inspireret af min 2-årige datter, men det handler også om voksne : Min datter er ved at lære at synge.

Hvis du nu selv er blevet inspireret til at synge med dine børn (eller børnebørn eller andres børn), så skulle du prøve at kigge forbi denne fine hjemmesideJeg kender ikke Camilla, som har siden, men hold da op, hvor er den fin. Der er sangtekster og videoer med melodi og fagter til alle de børnesange vi aldrig kan huske.

 ………….

Sanglærer på nettet – hvad er det for noget?

Det særlige ved Syng Bedre er jo, at det skal være dit sangsted, uanset hvor du bor. Over 800 læser med og lige nu kommer der f.eks. en masse læsere til fra Færøerne og Grønland! Derfor arbejder jeg hele tiden på at udvikle online-delen. Det er både teknisk og pædagogisk udfordrende. Teknisk, fordi hold da op, der er mange nye ting at lære! (derfor bliver jeg også rigtig glad, hvis du gør mig opmærksom på evt. tekniske problemer) Pædagogisk, fordi jeg hele tiden overvejer, hvordan jeg forsvarligt kan undervise og give viden om sang videre, når jeg nu ikke er i samme rum som dig. Så du kan være helt sikker på, at jeg kun formidler ting videre, som jeg ved du får noget ud af. Og selvom vi ikke er i samme rum, kan vi altså godt snakke sammen. Rigtig mange af dem, der er på onlinekurset ’Få styr på din sangteknik’ skriver f.eks. til mig undervejs for råd og uddybning, og det sætter jeg stor pris på. Det er nemlig det bedste for alle.

Nå, men det var det med udviklingen: Jeg skal til at lave nogle nye videoer, hvor jeg demonstrerer forskellige øvelser eller hvordan du kan arbejde med forskellige sangtekniske udfordringer. De skal være korte, max. 5 minutter. Jeg har selv nogle emner på min liste – men hvad siger du? Har du en god idé til et sangteknisk emne, du gerne vil se en video om? Så skriv en mail til mig. I mellemtiden kan du se den gode video om, hvordan musklerne arbejder, når du trækker vejret. (Den har jeg desværre ikke lavet – men den er supergod!)

………….

En helt ny ting jeg vil teste er et webinar – altså en onlinemøde – som kommer til at ligge torsdag d. 19/2 kl. 20-21. Jeg fortæller om sang og sangteknik og du har mulighed for at stille spørgsmål, som jeg kan besvare undervejs.

Du kan sende dine spørgsmål pr. mail senest 16/2. Pt. kan du kun spørge pr. mail og sandsynligvis chat. Jeg er rigtig spændt på at afprøve den nye form og knokler med teknikken og arbejder på at blive rigtig stærk til det ;-) Af tekniske årsager er der en begrænsning på antal deltagere, så meld dig til nu, hvis du vil med. Jeg udsender link til videoen efterfølgende til de tilmeldte – hvis du ikke skulle kunne på det tidspunkt. Du tilmelder dig lige her og det koster ikke noget.

 ………….

Jeg har sat nye live-kurser i kalenderen, både et heldagskursus (det første i knap et år) og et fyraftenskursus. Begge er i Århus. En deltager fra tidligere sagde: ”Det er et rigtig godt supplement til at synge i kor og din måde at undervise på er så positiv”. Og du må hjertens gerne komme med, selvom du ikke synger i kor.

Er du et andet sted end Aarhus, så kig på onlinekurset ’Få styr på din sangteknik’ eller påOpvarmningsprogrammet to go. Der er masser af sangviden, pakket så det passer ind i en travl hverdag.

 ………….

Det blev en lang mail denne gang, jeg håber du var med hele vejen :-)

Nu har jeg heller ikke mere på hjertet, andet end at ønske dig en god februar og vinterferie (hvis du har sådan en).

Mange hilsner Christina

Sanghilsen januar 2015 -- SYNGER DU RENT ? --

Ok, måske lidt provokerende spurgt. Men det er faktisk sundt at tjekke det ind imellem. 

Her i juleferien (og godt nytår forøvrigt!) har jeg fin-tunet min intonation med en app, der er noget af en bølle til at tjekke, om man synger helt rent. Den er faktisk ret irriterende. Men der kan jo også gå sport i at vise sådan en app, at man altså godt kan. Synge helt 100 % rent. Og helt stabilt. Og kraftigt nok. Og længe nok. (jeg sagde jo, at den er irriterende - og ja, med lidt viljestyrke nåede jeg op på 100 % ;-) ). App'en hedder Sing True og tjekker dig altså 100 % matematisk. Man kan jo diskutere, hvor meget musik der er i at være så matematisk præcis, men ind imellem er det meget godt at tjekke op, hvordan din intonation helt objektivt ser ud. Desuden har Sing True en rigtig god hørelære-del, så du får trænet dit øre og evnen til at høre og huske toner. Sing True er på engelsk og findes pt. desværre kun til Iphone og Ipad, men den skulle være på vej til Android. Den er i udgangspunktet gratis og så kan du tilkøbe ekstra funktioner.

Har du ikke en apple-dims, så er app'en Scalecoach nu kommet til Android telefoner. Den er også god til at træne intonation med og er i udgangspunktet gratis med mulighed for tilkøb af funktioner. Jeg har tidligere skrevet om Scalecoach - det kan du læse her.

Det bliver som sagt altid lidt diktatorisk, når en app skal tjekke hvorvidt du synger rent. Men nogle gange er det bare meget rart med et tjek med nogle eksterne og objektive "ører". Som jeg ser det, bliver du bedre til at synge, når du har styr på din sangteknik, træner dine ører, lader være med at kritisere dig selv sønder og sammen og iøvrigt synger en masse skøn musik. Og lige den med ørerne er apps altså rigtig gode til.

…………..

Det med sangteknikken og det med at have kontrol over dine tankemønstre, det er nok sværere at løse ved hjælp af en app. Jeg har i al fald ikke fundet den app endnu. Jeg holder til gengæld et rigtig levende sangkursus, hvor vi tager fat i lige præcis de ting. Det er mandag d. 2/2 kl. 16-19 i Århus. Du kan læse mere om kurset her. Og fordi det er nytår og udsalgstid og januar med mange regninger, så får du de næste 48 timer (Indtil lørdag d. 10/1 kl. 10) etsangopvarmningsprogram med til samme pris, nemlig i alt 400 kr. Rabatprisen kan du kun få ved at trykke lige her. Der er max 5 pladser og den ene er allerede taget, dvs. der er 4 tilbage. (Har du allerede sangopvarmningsprogrammet, så kan du jo give det her til en sangven :-) )

En tidligere deltager fortæller: “Jeg gik derfra med en rigtig god følelse i maven og meget klogere på mig selv og min sangstemme. Er slet ikke længere i tvivl om, at sang igen skal være en fast del af mit liv! TAK!”

…………….

Hvis du ikke er i Århus og alligevel gerne vil gøre noget mere ved sangen, så kig nærmere på onlinekurset 'Få styr på din sangteknik'. Det er et kursus i 4 dele, som du tager hjemme hos dig selv (det blev faktisk en julegave-sællert!). Nogle har spurgt mig, om man virkelig kan lære at synge på den måde, og ja, grundlæggende sangteknik kan du fint lære sådan. Kurset er lavet ud fra mine efterhånden rigtig mange års erfaring med at undervise i sang og den viden jeg derigennem har om hvad de typiske udfordringer er. Du kan sammenligne kurset og soloundervisning lidt med forskellen på at træne på et fitness hold og med en personlig træner. På kurset får du alle de oplysninger du skal bruge og en metode at lære efter. Og du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du er i tvivl om noget. 

…………..

Jeg pusler med at lave et såkaldt webinar om sangteknik. Det er et onlinemøde, hvor du kan stille mig spørgsmål om sangteknik og høre andres spørgsmål og mine svar. Det kommer ikke til at koste noget. Jeg regner med, at det bliver i februar - og hvis det bliver en succes, vil jeg lave det jævnligt. Mere om det i næste nyhedsbrev. Hvad tænker du om det, lyder det interessant for dig? Send mig gerne en mail om, hvad du synes kunne være interessant at vide mere om.

I mellemtiden kan du kigge ind forbi bloggen og brevkassen, hvis du vil vide mere om sang.

 

Det var alt for nu - jeg håber du får en god januar og husker at nyde solen, når den ind imellem kigger frem :-)

Mange hilsner Christina

 

PS: Der er altså lige en app til jeg skal nævne. Det er fordi den er fyldt med skøn musik. Vidste du, at du kan fåHøjskolesangbogen som app? Det er altså en skøn idé. App'en lider af lidt begynderfejl (mest mht. noderne), men mon ikke de får rettet op på dem snarest. Så er det bare med at få gang i fællessangen rundt omkring :-)

 

En god sanger --

SÅ er vi i fuld gang med det lange seje træk – også i sanglivet. Derfor får du i dag nogle gode online ressourcer og apps til at hjælpe dig med at udvikle dig sangligt og musikalsk.

Sidst skrev jeg om hvad der skal til for at blive en god sanger, altså udover det med at synge godt. Fik du ikke lige læst det, så kan du se mere her. Er du korsanger, er det nogle andre ting, der gør sig gældende, dem kan du læse om her.

…………….

Nå, det med onlineressourcerne:

Først og fremmest har jeg kigget nærmere på den danskproducerede app Scalecoach. App’en er designet til at lære dig at synge helt rent. Jeg har kigget på den et stykke tid og syntes egentlig ikke, den var helt nem at have med at gøre. Derfor skrev jeg til Hans Tofte-Olsen, som har lavet den og spurgte til en demonstration. Det fik jeg og nu er jeg en del klogere på den.  Jeg har skrevet mere om Scalecoach og hvad du kan bruge den til lige her.

 

Hvis du vil videre mere om hvordan stemmen fungerer, sådan helt ned på muskelplan, kan du kigge nærmere på app’en Vocal Folds ID. Den er fuld af tegninger, videoer og gode beskrivelser af, hvad der egentlig foregår i din strube, når du synger. Den er ikke helt gratis, men koster lige under 20 kr. Den fås både til Iphone og til Android telefoner. Den er rigtig god, hvis du er meget visuel og lærer bedst, når du kan se tingene eller hvis du bare er lidt nørdet – som jeg er :-)

 

Er du klar til at lære noget om hørelære, så kig på Easy Eartraining Crashcourse. Det er et gratis hørelæreforløb, du får som en email serie over 10 dage. Jeg har ikke været det hele igennem endnu, men indtil videre ser det rigtig godt ud. Hvis man vil, kan man tilkøbe yderligere materiale, men der er rigeligt med stof i den gratis version. Jeg vil faktisk råde dig til at lave en folder i din indbakke til kurset og så gå i gang, når du har god tid. Det er for omfangsrigt til lige at kigge på, når man alligevel tjekker mail. Eneste udfordring ved dette fine materiale er, at det er på engelsk og at hørelæreudtryk ikke er helt nemme at forstå. Men ved hjælp af en ordbog eller Google Translate går det no

 

Og er du ude efter sangundervisning eller sangopvarmning, så kig på Syng Bedres muligheder. Rigtig mange er gået i gang med’Sangopvarmning to go’ og sangteknikkurset ’Få styr på din sangteknik’. Det er jeg selvfølgelig glad for – især når jeg får feedback som den her:

”Kære Christina. Jeg varmede op i dag med din første lektion, inden vi skulle starte den nye sæson i koret og følte mig langt bedre rustet. Jeg følte mig virkelig både afslappet og samtidig ready. Det var virkelig effektivt. Du er dygtig, systematisk og frem for alt pædagogisk……  De bedste hilsner Marianne” 

Det er så godt at høre, for det er jo derfor jeg har lavet materialet – for at gøre dit sangliv nemmere og hjælpe dig til at blive en bedre sanger. Så kig på, om det kunne være noget for dig – og er du i tvivl, så er du altid velkommen til at sende mig en mail med dine spørgsmål. 

 

  

Mange hilsner Christina

 

Sangteknik

 

Værsgo - 3 styks artikler om sangteknik inkl. øvelser:

 

Og nu vi er i sangteknik-land:

Jeg fortalte for et stykke tid siden, at jeg var i gang med at lave en gratis minisanglektion til nye læsere her til nyhedsbrevet. Den er nu klar og lagt op på www.syngbedre.dk. Måske kender du en, der skal læse med her på nyhedsbrevet? Så tip dem endelig. Du skal selvfølgelig ikke selv snydes for den, du kan hente den her.

(Det er en gennemrevideret udgave af en sanglektion jeg lavede for et stykke tid siden, så for enkelte kan den virke bekendt, men jeg lover der er en del nyt :-)  )

Og apropos ting til nye læsere: det ser ud til, at teknikken ikke altid får sendt mailen ud med de lovede guides. Det er jo noget irriterende - og skulle det være gået ud over dig, så kan du hente de 5 trin til en stærkere sangstemme her.